Блог статии
Via Dental Studio

Вредна ли е денталната полимеризираща лампа?

Вредна ли е денталната полимеризираща лампа?

Стоматологичният кабинет е изпълнен с непознати за повечето хора уреди и материали. Днес ще ви запознаем с уреда, без който пломбите в устата ви са мисия невъзможна. Сигурно сте си задавали въпросите:

ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ДЕНТАЛНИТЕ ПОЛИМЕРИЗИРАЩИ ЛАМПИ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СИНЯТА СВЕТЛИНА, КОЯТО ИЗЛЪЧВАТ? ОПАСНА ЛИ Е? 

КАКВО Е ДЕНТАЛНАТА ПОЛИМЕРИЗИРАЩА ЛАМПА?

Това е уред, който излъчва ярка концентрирана синя светлина от видимия светлинен спектър с дължина на вълната 420 nm – 480 nm. Използва се за бързо и ефективно фиксиране или втвърдяване на пломби или силанти и други покрития. Само за няколко секунди се инициира процеса на полимеризация чрез фотоинициаторите с камфорохинон, активирани от синята светлина.

Има два различни вида дентални фотополимеризиращи лампи – халогенни и LED. Напоследък стоматолозите предпочитат да работят с LED светлина, защото не излъчва топлина, като същевременно е също толкова ефективна като халогенната. Отделянето на твърде много топлина може да представлява опасност за меките тъкани в устата.

КАК СЕ ИЗПОЛЗВА?

За да запълни появила се кухина/дупка в зъба ви, вашият зъболекар първо подготвя повърхността на малката дупка, като я почиства механично и химически и така създава подходяща за свързване основа. Това се постига със специални покрития – бондове (свързващи системи). Пломбите, направени от смола, покриват почистената зъбна кухина и могат да бъдат оформени така, че да съответстват на формата на зъба и на индивидуалната захапка. Зъболекарят работи бързо, тъй като смолата се втвърдява и от околната светлина. Този процес на втвърдяване се ускорява с помощта на денталната полимеризираща лампа чрез светлината, която излъчва. Необходимото време за втрърдяване на материала е 20 – 60 секунди. Ето защо преди да напуснете зъболекарския стол, зъбът ви е готов и е в състояние да издържи на натиска на редовното дъвчене.

ОПАСНА ЛИ Е СИНЯТА СВЕТЛИНА?

Стоматологичните лампи за втвърдяване са напълно безопасни. Няма радиация и, въпреки че е концентрирана, синята светлина не е лазер или достатъчно силна, за да нарани зъбите или венците ви. Тъй като е твърде ярка, зъболекарят вероятно ще ви постави защитни очила на очите. Това е само за предотвратяване на възможно напрежение на очите, ако гледате в светлината твърде дълго. Същото некомфортно усещане би дошло от прекомерното гледане в екранни устройства. Синята светлина, използвана от зъболекарите, не е в състояние да изгори очите ви като искрите, които се отделят при заваряване, например. В миналото халогенните втвърдяващи светлини са криели опасност от нагряване на меките тъкани, но светодиодните са коригирали тази ситуация.

В кабинетите на VIA DENTAL STUDIO използваме само висококачествени уреди и апаратура, притежаващи необходимите сертификати и произведени от доказали се в областта на медицината и стоматологията компании.

Via Dental Studio Грижа и качество за цялото семей...
Всичко за професионалното избелване на зъбите с fl...

Related Posts

Image

Дентални услуги и козметични процедури
VIA Dental Studio.

© 2023 VIA Dental Studio. All Rights Reserved.